Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Η γνώση του Διοσκουρίδη στην φαρμακολογία σε βιβλίο!

Ένα γοητευτικό ταξίδι-μελέτη στα κείμενα του Διοσκουρίδη, του στρατιωτικού ιατρού και βοτανολόγου του 1ου μΧ αι., ο οποίος θεωρείται ο θεμελιωτής της Φαρμακολογίας, προσφέρει με το βιβλίο της «Ριζοτόμος» (=βοτανοσυλλέκτης), η επ. καθηγήτρια στον τομέα Βοτανικής του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Σοφία Ριζοπούλου.






Αν και το πρωτότυπο κείμενο του περίφημου βιβλίου του «Περί ύλης ιατρικής» (De material medica) δεν υπάρχει, αντιγραφές του από άγνωστο αρχέτυπο σώθηκαν πρώτα σε κώδικες και μετά, με την έλευση της τυπογραφίας, ως τις μέρες μας – το αρχαιότερο αντίγραφο, ο περίφημος ελληνικός εικονογραφημένος κώδικας του 6ου αι. φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, στη Βιέννη, τους τελευταίους πέντε αιώνες... Το βιβλίο του Διοσκουρίδη διαδόθηκε, μελετήθηκε, μεταφράστηκε και «περιπλανήθηκε» χάρη στην ανάγκη για αναγνώριση της χρήσιμης ύλης, εκείνης με θεραπευτικές ιδιότητες, που είναι διαθέσιμη στη φύση και τα πρώτα χειρόγραφα έγιναν πηγή πληροφοριών για τα δραστικά συστατικά των φυτών.




Στο έργο του Διοσκουρίδη υπάρχει γνώση, που φαίνεται ότι βασίστηκε στην παράδοση των ριζοτόμων, κι αυτή η γνώση πυροδότησε την ενασχόληση με τα υλικά της φύσης, σε μια αέναη διαδικασία αναζήτησης, με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Η γνώση που προήλθε από τους μύθους συνδυάστηκε με την παρατήρηση, την εμπειρική προσέγγιση και τη ζωγραφική απεικόνιση κι όλα μαζί βοήθησαν την έρευνα επίμονων μελετητών και τη διάδοση της αξίας που κρύβει η ποικιλότητα των φυτών, ως τις μέρες μας.




Στο βιβλίο της Σοφίας Ριζοπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δίαυλος», παρουσιάζεται η περιπλάνηση του έργου του Διοσκουρίδη και αναφέρονται εκατοντάδες φυτά, όπως τοποθετήθηκαν κατά αλφαβητική σειρά (χάριν ευκολίας) σε κώδικες με αξία γνωστική, πολιτισμική και ανταλλακτική.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, θα το αγοράσω. Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε φίλους φαρμακοποιούς το βιβλίο του Παπαχαριση, Σύγχρονη Φαρμακολογία το οποίο είναι ένας πρακτικός οδηγός σύγχρονης φαρμακολογίας www.pharmacyathens.com/bibliography.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η βοτανολογία είναι η απαρχή της φαρμακολογίας και της έχω ιδιαίτερη αγάπη!Αξίζει να μάθει γενικότερα ο κόσμος το τι παίζει με ένα φάρμακο/βότανο όταν μπαίνει μέσα σου. Πως δουλεύουν δηλαδή αυτά τα διαόλια; Τι συμβαίνει ουσιαστικά με κάθε φάρμακο/βότανο που παίρνει κάποιος; Είναι μυστική γνώση κεκλεισμένων των θυρών όλα τούτα;

    Δεν θα το έλεγα. Αν θέλετε διαβάστε δυο ωραία αρθράκια επι του θέματος:

    Φάρμακα: πώς δουλεύουν; Η περίπτωση του αλκοόλ.

    Φάρμακα: πώς δουλεύουν; Βουτιά στο ψητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails