«Το να δώσουμε κινητό στο παιδί εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, κυρίως βέβαια για την υγεία του. Παράλληλα όμως το μετατρέπουμε αυτόματα σε ενήλικα. Έτσι, ο ήχος του κινητού δεν θα αγχώνει πια μόνο εμάς, αλλά και τα 10χρονα παιδιά», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μπάρμπαρα Τζάμαρου. Ο 6χρονος Στέφανος έχει δει ακόμη και από συμμαθητές του τα κινητά που έχουν και ζητάει το δικό του.
«Τα χρώματα, οι ήχοι, η δυνατότητα να τραβήξει φωτογραφίες αλλά και τα παιχνίδια είναι αυτά που δελεάζουν τους μικρούς. Προσπαθώ να του εξηγήσω ότι ένα κινητό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να έχει ένα παιδί στην ηλικία του. Δεν θέλω άλλωστε το παιδί μου να καταντήσει σαν τα παιδιά που βλέπω καμιά φορά τα οποία δεν σηκώνουν το κεφάλι τους από τη μικροσκοπική οθόνη του τηλεφώνου».
Στη Βρετανία, τα παιδιά πληκτρολογούν δεκάδες μηνύματα στο κινητό προτού ο συρμός του μετρό να φτάσει στον επόμενο σταθμό. Στην Ιταλία, οι πιτσιρικάδες μπορεί να ξεχάσουν τα κλειδιά του σπιτιού πριν βγουν αλλά ποτέ το κινητό τους. Και οι μικροί Σκανδιναβοί κυκλοφορούν με τα ποδήλατα ή τα πατίνια έχοντας στο αυτί κάποια συσκευή τελευταίας τεχνολογίας. Αλλά και στη χώρα μας, τα παιδιά κάτω των 15 ετών παίζουν στα δάχτυλα τις υπηρεσίες των κινητών τηλεφώνων, βάζοντας τα γυαλιά ακόμη και στους πιο ενημερωμένους σε θέματα νέων τεχνολογιών.
Πώς το χρησιμοποιούν
Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ερευνών Focus Βari, ένας στα τέσσερις μαθητές δημοτικού μιλάει από δικό του κινητό. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 2.000 παιδιά, καταδεικνύει ότι η κατοχή κινητού στο παιδικό κοινό εμφανίζεται αυξημένη το 2008 κατά 20% σε σχέση με το 2005. Η αποστολή sms, η ανταλλαγή φωτογραφιών και η δυνατότητα να σερφάρουν στο Ίντερνετ από τη μικρή συσκευή αποδεικνύεται πως είναι οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών.
Πότε όμως οι γονείς θα πρέπει να αγοράζουν στο παιδί το δικό του κινητό; Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι τόσο θέμα ηλικίας όσο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μικρών παιδιών από το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον. Και μπορεί με το κινητό οι γονείς να μένουν ήσυχοι αφού δεν τους χωρίζει με το παιδί τους παρά μόνο μία κλήση, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι οικογένειες θα πρέπει να γίνουν οπαδοί της ρήσης «όσο πιο αργά τόσο πιο καλά».
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων, περίπου 7 στους 10 γονείς αγόρασαν στα παιδιά τους συσκευή για να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους ανά πάσα στιγμή.
«Τους αφήνουμε να το χρησιμοποιούν μόνο όταν υπάρχει σοβαρή ανάγκη»
Οι πιέσεις που δέχεται η κ. Εβελίνα Βούρου από τους δύο γιους της, 11 και 9 ετών, σε ό, τι αφορά την απόκτηση δικού τους κινητού έχουν ήδη ξεκινήσει. Η απάντηση όμως που παίρνουν είναι προς το παρόν αρνητική.
«Θεωρώ απαράδεκτο το να αφήνουν οι γονείς τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν κινητά. Αρκεί κανείς να διαβάσει τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που κάνουν λόγο για μόνιμες βλάβες», λέει στα «ΝΕΑ». Η μόνη περίπτωση που ενδέχεται να αφήσει τους γιους της να χρησιμοποιήσουν το δικό της κινητό είναι σε μια ώρα μεγάλης ανάγκης. «Αλλά και πάλι θα γίνει για ένα και μόνο τηλεφώνημα. Πλέον τα παιδιά δεν θέλουν το κινητό για να πάρουν τηλέφωνο, αλλά κυρίως για όλες τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει».
Σε μόνιμη κόντρα είχε εξελιχθεί το κινητό τηλέφωνο για τον κ. Γιάννη Χρήστου και τα δύο παιδιά του. «Όταν η κόρη μου ήταν ακόμη στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου, ζητούσε επανειλημμένα δικό της κινητό. Συμφωνήσαμε να έχει δική της συσκευή λίγο πριν τελειώσει το γυμνάσιο, θέτοντας όμως όρο να το χρησιμοποιεί με μέτρο», λέει ο κ. Χρήστου. Τις ίδιες σκηνές ζει σήμερα και με τον 12χρονο γιο του. «Η μόνη περίπτωση που επιτρέπω στον μικρό να το χρησιμοποιεί είναι όταν έχει προπόνηση και του δίνω μία συσκευή για να με ειδοποιήσει όταν τελειώσει».
Οι κίνδυνοι από την ακτινοβολία
Το παιδί δεν δέχεται ακτινοβολία στη διάρκεια λειτουργίας παιχνιδιών που έχει το κινητό ούτε και στην ακρόαση μουσικής και ραδιοφώνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.
«Δεν υπάρχει αντίρρηση ότι το κινητό αποτελεί ένα μέσον για τα παιδιά. Η προφύλαξή τους όμως από την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων στο μέλλον», λέει ο καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λουκάς Μαργαρίτης.
Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα σουηδικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν συστηματικά το κινητό ενδέχεται να έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες απ΄ ό, τι οι ενήλικοι στο να αναπτύξουν καρκίνο του εγκεφάλου. Αρκετές χώρες πάντως, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Φινλανδία, πρόσφατα απαγόρευσαν τη διαφήμιση κινητών για παιδιά.
Οι κίνδυνοι, όπως προβλέπουν ερευνητές, είναι πολλοί και εστιάζονται σε διαταραχές ύπνου και συγκέντρωσης, κόπωση, νευρικότητα αλλά και δυσλειτουργία της μνήμης. «Φτάνοντας μακροπρόθεσμα στην ενίσχυση της προδιάθεσης για ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο».
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ακόμη όμως και στην περίπτωση που οι γονείς δεν μπορούν για διάφορους λόγους να αποφύγουν την αγορά κινητού για το παιδί υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μειώσουν την εκπομπή ακτινοβολίας. «Η χρήση ακουστικού τύπου hands-free ενδείκνυται», λέει.
Αλιεύουν ανήλικους πελάτες με νέες συσκευές
Νέο «τάργκετ γκρουπ» για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι τα τελευταία χρόνια τα παιδιά στη σχολική, ακόμη και προσχολική ηλικία. Στην προώθηση μάλιστα των συσκευών για τους μικρούς χρήστες οι κατασκευαστές βάζουν όλη τους τη μαεστρία προκειμένου το προϊόν τους να είναι ιδιαίτερα δελεαστικό.
Έτσι λανσάρουν μικρές συσκευές με λίγα κουμπιά και πλήκτρα, με έντονα χρώματα ακόμη και αυτοκόλλητα, πάνω απ΄ όλα όμως είναι πολύ απλές στη χρήση τους. Η Samsung ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το νέο της μοντέλο που απευθύνεται σε λιλιπούτειους καταναλωτές. Το Samsung Τobi έχει πλήκτρα ασφαλείας, με το πάτημα δηλαδή ενός κουμπιού όταν το παιδί κινδυνεύει, ειδοποιούνται οι γονείς αλλά και οι αρχές. Η τιμή του θα φτάσει τα 149 ευρώ. Και δεν είναι το μόνο. Η Firefly Μobile πριν από περίπου δύο χρόνια έβγαλε στην αμερικανική κυρίως αγορά ένα παιδικό κινητό με χρώμα και αυτοκόλλητα στο τηλέφωνο γνωστών παιδικών ηρώων όπως ο Superman αλλά και ο Τουίτι. Το κόστος του δεν ξεπέρασε τα 90 δολάρια.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου