Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η παιδεία παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για την δημιουργία μιας κοινωνίας με ηθικές αξίες.


    Ο Πλάτων στην Πολιτεία, με την προτεινόμενη παιδεία έχει ως μοναδικό σκοπό την όσο δυνατόν τελειοποίηση του ανθρώπου, ώστε τελικά αυτός να καταστεί ένας άριστος πολίτης για το καλό του συνόλου της πόλης.
Σύμφωνα δε με τις Πλατωνικές αντιλήψεις η παιδεία μπορεί να αρχίζει από την παιδική ηλικία, αλλά ποτέ δεν τελειώνει.
Μάλιστα τονίζει με έμφαση, εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται να έχει άριστους επιστήμονες και τεχνίτες, ο πολίτης πρέπει από την παιδική ηλικία παίζοντας με το παιχνίδι που ταιριάζει στην προτίμησή του, συγχρόνως σπουδάζει και την εργασία με την οποία ως ώριμος πολίτης θα ασχοληθεί.
Αλλά αυτή η παιδεία αφορά τη μόρφωση των πολιτών από την παιδική ηλικία, η οποία όμως για να είναι ολοκληρωμένη, πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται με την παιδεία προς την αρετή, η οποία κάνει τον πολίτη να επιθυμεί να γίνει τέλειος, ώστε να γνωρίζει να άρχει και να άρχεται με δικαιοσύνη.
Διότι πρέπει όλοι μας να συμφωνήσουμε ότι καλοί πολίτες είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να διοικούν τους εαυτούς τους και κακοί εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν.
Επίσης η παιδεία,
σύμφωνα με τις περί μεταλλάξεων θέσεις της Βιολογίας, δύναται με το πέρασμα του χρόνου να περάσει και στα γονίδια του κυττάρου, με συνέπεια σήμερα να έχουμε τον πολιτισμένο από τον πρωτόγονο άνθρωπο.
Να, γιατί έχει τόση μεγάλη σπουδαιότητα για τον πολιτισμό του ανθρώπου, διότι περνά στο γενετικό κώδικα των γονιδίων και προοδευτικά μεταφέρεται κληρονομικά ως ήθος του ανθρώπου.


Η ψυχή των νέων που προορίζονται για ηγέτες, αλλά και για κάθε νέο πολίτη, ο Πλάτων θεωρεί μεγίστη σπουδαιότητα ότι πρέπει να διαμορφώνεται προς την αρετή από τη νεαρή, από αυτή την απαλή ηλικία, διότι τότε εισχωρεί βαθειά στη ψυχή τους η παιδεία και χαράσσεται ως χαρακτήρας συμπεριφοράς επάνω στα άτομα.
Γι’ αυτόν τον λόγο ο Πλάτων λέει ότι δεν μπορεί η πολιτεία να αφήνει οποιονδήποτε να διδάσκει τους νέους πολίτες με δοξασίες αντίθετες από εκείνες που αποβλέπουν ώστε να γίνουν τέλειοι πολίτες.

Oι ποιητές και οι διηγηματογράφοι πρέπει να προσέχουν πολύ ώστε να συντάσσουν τα έργα τους ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, διότι όσα εντυπώνονται στα μυαλά τους μένουν κατά κανόνα ανεξίτηλα και αμετάβλητα.
Είναι ανάγκη λοιπόν τα παιδιά από την πρώτη αρχή της ηλικίας τους να έχουν ακούσματα και εικόνες που να ευνοούν την ανάπτυξη της αρετής σε αυτά.
Πρέπει λοιπόν οι φύλακες από παιδιά να μάθουν να τιμούν τον Θεό και τους γονείς τους, αλλά συγχρόνως να μη θεωρούν ως κάτι το ασήμαντο και την ανάπτυξη της μεταξύ τους φιλίας και συναδελφικότητας.


Στη συνέχεια ο Πλάτων θα τονίσει ότι η αγωγή των φυλάκων πρέπει να είναι τέτοια, ώστε αυτοί να είναι ανδρείοι και αυτό θα επιτευχθεί όταν ελαττώσουν στον ελάχιστο δυνατό βαθμό τον φόβο για τον θάνατο.
Διότι έτσι μόνο, όταν δηλαδή θα ελευθερωθεί από τον φόβο του θανάτου, θα προτιμήσει τον ένδοξο θάνατο από την ταπεινωτική ήττα και την αιχμαλωσία, τα οποία πρέπει να μάθει να φοβάται περισσότερο από τον θάνατο.

Και ο Δημόκριτος χαρακτηρίζει ανόητους αυτούς τους ανθρώπους που φοβούνται τον θάνατο, εξ αιτίας της μεγάλης επιθυμίας αυτών για τη ζωή, έστω προφανώς κι αν ήταν δούλοι κάποιας άλλης κατάστασης, από τη οποίαν ο άνθρωπος λυτρώνεται μέσα από τον θάνατό του.

Αποσπάσματα από 

Η Παιδεία των Αξιωματικών κατά Πλάτωνα



Ας  μεγαλώσουμε τα παιδιά μας διδάσκοντάς τα μύθους που καλλιεργούν το ήθος ,όπως αυτοί του Αισώπου,που είναι υπέροχες ιστορίες και όχι βάζοντάς τα να βλέπουν στην τηλεόραση παιδικά σαν αυτό του Μπομπ του Σφουγγαράκη π.χ. που βρίσκεται σε ερωτικές περιπτύξεις με τον φίλο του τον Αστερία και προωθεί υποσυνείδητα την ομοφυλοφιλία στα μικρά παιδιά. Ας προσπαθήσουμε όλοι,έστω οι συνειδητοποιημένοι, να συμβάλλουμε στο να δημιουργηθεί μια κοινωνία με ηθικές αξίες κι ένας καλύτερος κόσμος από την μαυρίλα του δικού μας.

Εδώ οι μύθοι του Αισώπου στο Youtube. 
Εδώ μύθοι από την αρχαία ελληνική μυθολογία. 


Αρετή 




3 σχόλια:

  1. ...ποσο δικιο εχειs!!!!
    ενα μεγαλο μπραβο για το blog σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ΄ευχαριστώ πολύ! Έτσι είναι,για να φτιάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα,πρέπει τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σωστά.Κατά πόσο όμως θα γίνει αυτό.. Θα δείξει το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια αναμένω συμμετοχή σας στο θεσμό μου
    Κοινό Ελλήνων Εθνική Ελευθερία www.ke3e.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails