Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Η Αλήθεια του Σύμπαντος







Ένα σε όλα
Όλα σε ένα
Όταν το συνειδητοποιήσεις αυτό θα πάψει
να σε απασχολεί το ότι δεν είσαι τέλειος !

-Seng Ts’An

Οι σοφοί της αρχαιότητας μελετούσαν τη φύση για να τους δείξει πώς να ζουν ευτυχισμένοι. Δίδασκαν ότι η ενότητα με τη φύση και η αρμονική και σύμφωνη με τους νόμους της φύσης ζωή είναι τα κλειδιά για την εσωτερική γαλήνη. Η γνώση της φύσης και των νόμων του σύμπαντος μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη δική μας ουσιαστική φύση και να φτάσουμε στην ευτυχία.
Οι σοφοί της Ανατολής που αναζητούσαν τρόπους για να ζουν αρμονικά με το σύμπαν συνειδητοποίησαν ότι είμαστε εξίσου φυσικό και αναπόσπαστο κομμάτι του σύμπαντος όπως και τα αστέρια, τα βουνά, οι ωκεανοί, οι αχανείς γαλαξίες που περιστρέφονται στο διάστημα, και ό,τι άλλο υπάρχει. Όπως τα χέρια είναι τμήμα του σώματός μας, έτσι κι εμείς είμαστε κομμάτι του σύμπαντος – και όπως έχουμε επίγνωση για κάθε τι που ακουμπά τα χέρια μας, έτσι και το σύμπαν έχει επίγνωση όλων των πραγμάτων που βιώνουμε, ακριβώς επειδή είμαστε κομμάτι του.


Τα πάντα απορρέουν από την ίδια ενεργειακή πηγή, και εκτός από τις διαφορές στη μορφή, όλα είναι ένα και το αυτό. Θα μπορούσαμε να τα συγκρίνουμε με το νερό που όταν παγώνει παίρνει αναρίθμητα σχήματα: ενώ τα σχήματα διαφέρουν μεταξύ τους, όλα είναι φτιαγμένα από νερό.

Ο διαχωρισμός είναι μια ψευδαίσθηση.

Ο Ινδός πνευματικός δάσκαλος Swami Vivwkananda που έζησε το δέκατο ένατο αιώνα, στο βιβλίο του Jnana Yoga λέει τα εξής: «Υπάρχει μόνο μια ζωή, ένας Κόσμος, μια Ύπαρξη. Τα πάντα είναι Ένα… Υπάρχει κανείς που μπορεί να διαχωρίσει το κύμα από τη θάλασσα;» Παρόλο που «όλο το σύμπαν είναι η μια αυτή Ύπαρξη» συνεχίζει, «οι διαφορές οφείλονται στις ονομασίες και στις μορφές». Αλλά και το Βουδιστικό κείμενο Μπάρντο Τόντολ (περισσότερο γνωστό ως η Θιβετιανή Βίβλος των Νεκρών) μας διδάσκει ότι ο νους είναι αυτός που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του διαχωρισμού, αλλά ταυτόχρονα έχει τη δύναμη να μας απελευθερώσει από αυτήν: «Διαχωρισμός δεν υφίσταται… Η κατάσταση εκείνη του νου που υπερβαίνει κάθε μορφή διαχωρισμού οδηγεί στην απελευθέρωση. Μη σταματάς λοιπόν να παρατηρείς το νου σου».

Ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε, που έζησε πριν 2.500 χρόνια, επίσης μίλησε για την αλήθεια αυτή στο κλασικό έργο του, Ταο Τε Τσιγκ: «Η δύναμη των λέξεων δεν αρκεί για να καθορίσει την έννοια της ύπαρξης… Είτε ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται αντικειμενικά τον πυρήνα της ζωής ή αυτό που βλέπει είναι μονάχα η επιφάνεια, πυρήνας και επιφάνεια είναι το ίδιο και το αυτό. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι οι λέξεις που μονάχα περιγράφουν τα φαινόμενα. Αν όντως χρειάζεται κάποια ονομασία, η λέξη θαυμασμός προσδιορίζει και τα δύο: η ύπαρξη εκτυλίσσεται από το ένα θαύμα στο άλλο».

Εξάλλου, όπως έχουμε ξαναγράψει, η κβαντική φυσική πλέον μας έχει αποκαλύψει:

Η φύση δεν μας έφτιαξε μόνους. Δεν μας έκανε ξεχωριστούς από τα άλλα φυσικά γεγονότα, από τους άλλους ανθρώπους. Η φύση έφτιαξε όλο το σύμπαν ενιαία. Ότι κάνουμε εμείς έχει επίδραση σε κάθε τι που υπάρχει μέσα στο σύμπαν. Δεν μας έφτιαξε η φύση μόνους. Γίναμε μόνοι γιατί εμείς το επιλέξαμε. Όλοι είμαστε υπόγεια συνδεδεμένοι. Όλοι είμαστε ΕΝΑ! Αυτή την ενότητα κι όχι τη μοναξιά καλείται η ανθρωπότητα να ξαναανακαλύψει σήμερα για να επιβιώσει.

Θα δανειστώ, για να κλείσω το σύντομο αυτό άρθρο, ένα από τα αγαπημένα μου ποιήματα του συνοδοιπόρου Φώτη Ρούμπου που με τον συμπυκνωμένο του λόγο περιγράφει όμορφα τις παραπάνω σκέψεις.

Απόδειξη ενότητας

Κοίταξε μέσα μου.

Αν προσέξεις,

θα δεις κάτω απ’ το δέρμα

πίσω απ’ τις σάρκες, τα οστά και το αίμα

πίσω απ’ τη μάσκα μου την πρόσκαιρη,

θα δεις τις φυσαλίδες της Πνοής

φυλακισμένες μέσα στη λάμψη

μιας φλόγας λευκής

που γλείφει ανελέητα την ύπαρξή μου.

Την αναγνώρισες;

Είναι η ίδια τρομερή κι απόκοσμη φωτιά

που πυρπολεί με όνειρα

τον ύπνο σου

που σε υψώνει με το αερόστατο του νου

πάνω απ’ τον κόσμο,

που σε ανύποπτες στιγμές

σ’ ενθουσιάζει

σε εκπλήσσει

σε ξυπνά

κι εκστασιάζεσαι

παραδομένος μέσα στην ποίηση,

στη μουσική, στον έρωτα, στην προσευχή,

στο πάθος.

Εσύ τη λες «ψυχή», εγώ «Θεό»

αλλοι «δαιμόνιο ιερό»

κι όλοι το ίδιο λέμε.

Κι είναι αυτή η αρχική πηγή μας

απόδειξη ενότητας

κοιτίδα της Αγάπης!
 
 
Πηγή : 
http://temple-of-truth.blogspot.com/2011/07/blog-post_9585.htmlΞάνθη Φιλοσοφείν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails