Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Κβαντική Φυσική και το Ζήτημα του Χρόνου στην ελληνική Μυθολογία: Αλκμάν

Γράφει η Αρετή Γεωργακοπούλου


Ο Αλκμάν ήταν Λυρικός ποιητής του 7ου  αιώνα πΧ, με καταγωγή από 

τις Σάρδεις της Λυδίας και διαμονή στην Σπάρτη μέχρι τα βαθιά του 

γεράματα. Ο Παυσανίας στα Λακωνικά (15,2) μας πληροφορεί οτι 

ανατολικά της Σπάρτης υπήρχε μνημείο του.


Η ανακάλυψη του ποιήματος ήρθε μετά την δημοσίευση από τον Edgar Lobel το 1957 του παπύρου με κωδικο αριθμό 2390 της Οξυρρύγχου, πόλη της κάτω Αιγύπτου όπου σε ανασκαφές είχε βρεθεί ένας μεγάλος αριθμός παπύρων, κυρίως με ελληνικά κείμενα.


Το αρχαίο κείμενο το βρίσκουμε εδώ:

Ποίημα


Αυτός ο πάπυρος έφερε στην επιφάνεια αποσπάσματα από σχόλια στο ποίημα του Αλκμάνα που μας μεταφέρουν κοσμολογικές απόψεις σχετικά με την αποίητη ύλη η οποία τακτοποιείται με την βοήθεια κάποιου τεχνίτη! Από το ποίημα σώζονται οι λέξεις: Θέτις, Πόρος, Τέκμωρ. Σκότος


Ο σχολιαστής του παπύρου, μας μεταφέρει με δικά του λόγια για το τί περίπου λέει ο Αλκμάν λέει:


Στην αρχή η ύλη ήταν ταραγμένη και αποίητη, τότε γεννήθηκε η Θέτιδα και όπως ο μεταλλουργός δουλεύει τον χαλκό, έτσι εκείνη  τακτοποίησε την ακατέργαστη αυτή ύλη, την έβαλε σε τάξη. Έπαιξε τον ρόλο του τεχνίτη. και όπως όλα τα πράγματα έχουν φύση όμοια με του χαλκού, έτσι και η Θέτις έχει φύση όμοια με την φύση του τεχνίτη.


Η Θέτις είναι Νηρηίς, μάλιστα η αρχηγός των Νηρηίδων. κόρη του Νηρέα και εγγονή του Τιτάνα Ωκεανού και της Τιτανίδας Τιθύος και μητέρα του Αχιλλέα! Σύμφωνα με τον Παυσανία στα Λακωνικά 14,4 υπήρχε ξόανό της στην Σπάρτη, όπου διέμενε ο Αλκμάν και που κανείς εκτός από την ιέρεια δεν επιτρεπόταν να το δει. Το όνομά της προέρχεται από την ρίζα τιθέναι , το απαρέμφατο του ρήμα τίθημι, που σημαίνει τοποθετώ.


Γεννήθηκαν μαζί της και ο Πόρος με το Τέκμωρ, 


Είναι ομηρικές λέξεις. Στην Ιλιάδα ο Πόρος αναφέρεται ως πέρασμα σε ποταμούς.

Ιλιάδα Β 592, Ξ 433 

Στην Οδύσσεια ως πέρασμα στην θάλασσα.

Οδύσσεια Μ 259 


Τέκμωρ : τέλος, τέρμα, όριον, έκβαση,

Ιλιάδα Η 30, Ι 48  Οδύσσεια Δ 373, Δ 466

και  σημαίνει και διαβεβαίωση, όπως βλέπουμε στην Ιλιάδα Α 526. "ως η πιο τρανή απόδειξη". Τεκμήριον


Με την βοήθειά τους, η Θέτις, έθεσε την αποίητη ύλη σε τάξη. 


Ο Ήλιος και η Σελήνη δεν είχαν σχήμα, το σχήμα τους το έθεσε η Θέτιδα με τον Πόρο και το Τέκμωρ. Αμέσως μετα το Τέκμωρ γεννήθηκε η Ημέρα, ύστερα γεννήθηκε το Σκότος.  



Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μου, τις οποίες τεκμηριώνω στο παρακάτω βίντεο, ο Πόρος είναι το πέρασμα από την αποίητη ύλη, την ενέργεια, στην τρισδιάστατη πραγματικότητα. Το Τέκμωρ είναι η τεκμηρίωση της συγκεκριμένης πράξης. 


Εμείς μπορεί να βλέπουμε τα σχήματα μπροστά μας άμεσα, όμως μεσολαβεί κάποιος χρόνος για να συμβεί αυτό.


Έστω λοιπόν οτι χαλάει το πρόγραμμα του εγκεφάλου το σχετιζόμενο με την μέτρηση του χρόνου σε έναν άνθρωπο και το 1/1000 του δικού μας δευτερολέπτου γινόταν για εκείνον 10 δευτερόλεπτα.. Τί θα έβλεπε;; 


Πιθανόν το πώς ακριβώς η ενέργεια μέσω του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού του μετατρέπεται σε ύλη! 


Δείτε το βίντεο! Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γνώσεις για όλα αυτά και μας τις περνούν με κωδικοποιημένο τρόπο μέσα στους μύθους. Η Φιλοσοφία όμως και η Γεωμετρία έχουν καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να τις εξηγήσουν.



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου, αρκεί να αναφέρεται η  αρχική του πηγή.




Ένα βίντεο σχετικά με την μέτρηση του χρόνου, όπως μας παρουσιάζεται στους αρχαίους Έλληνες! Αναφορά στο ποίημα του Αλκμάνα, στις σκουληκότρυπες σύμφωνα με μελέτη αστροφυσικών, σε παραδείγματα γεωμετρίας, στον Πλάτωνα σχετικά με την τέταρτη διάσταση, στον Πυθαγόρα σχετικά με τις μαύρες τρύπες και ένα παράδειγμα στο 09:45 για να καταλάβουμε καλύτερα πώς μετριέται ο χρόνος!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails