Από τον Μικρόκοσμο στον Μακρόκοσμο
Τελικά πόσο πολύπλοκος είναι ο κόσμος που μας περιβάλλει; Το μεγάλο αυτό φιλοσοφικό ερώτημα επιχειρεί να προσεγγίσει η Δέσποινα Δημότση, τονίζοντας τις ομοιότητες που παρουσιάζουν τα σώματα του Μικρόκοσμού με αυτά του Μακρόκοσμου. Από τη δομή ενός μικροσκοπικού μορίου, μέχρι τις κινήσεις ενός πλανητικού συστήματος, τα πάντα δείχνουν να διέπονται στη βάση τους από τους ίδιους φυσικούς νόμους και συμπεριφορές. Πόσο τυχαία μπορεί να είναι όλα αυτά;
Της Δέσποινας Δημότση / debbiedim@hotmail.com
Είναι σίγουρο πως οι νόμοι που διέπουν το σύμπαν φρόντισαν στο να δίνεται στα άνθρωπο η εντύπωση πως δεν δημιουργήθηκαν τυχαία. Το καθετί έχει τη δική του θέση στο αχανές διάστημα, τη δική του σημασία και το δικό του ρόλο. Και το κάθε δημιούργημα είναι αλληλένδετο με όλα τα υπόλοιπα. Από το πρωτόνιο, το νετρόνιο και το ηλεκτρόνιο μέχρι τους πλανήτες, τα νεφελώματα και τους γαλαξίες. Ολα αυτά, παρόλο που είναι τόσο «μακρινά» το ένα από το άλλο, μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε μπει ποτέ στη διαδικασία να το ερευνήσουμε.
Κάπως έτσι, ο άνθρωπος βρέθηκε «παγιδευμένος» ανάμεσα στον Μικρόκοσμο και τον Μακρόκοσμο, διαχωρίζοντας τα εντελώς το ένα από το άλλο. Αλλά στην ουσία το μόνο που διαφέρει είναι το μέγεθος στο χώρο και στο χρόνο, μιας και το σύμπαν «φρόντισε» τα δημιουργήματά του να έχουν συγκεκριμένη δομή. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύγκριση της δομής του εγκεφάλου μας με αυτήν του σύμπαντος! Σύμφωνα με τα επιστημονικά πορίσματα, η δομή τους είναι πανομοιότυπη, ενώ αν τα εξετάσουμε σε μικρογραφίες, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε πως διαθέτουν και το ίδιο σχήμα. Μία άλλη ομοιότητα που μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε, αφορά τη γέννηση ενός κυττάρου και τον θάνατο ενός αστεριού. Το σχήμα τους είναι ακριβώς το ίδιο, όπως εξάλλου συμβαίνει και στην περίπτωση που συγκρίνουμε ένα μάτι με ένα νεφέλωμα.
Εξετάζοντας ακόμη περισσότερα ανάλογα με τα παραπάνω παραδείγματα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι νόμοι που διέπουν τα πάντα στο σύμπαν, δε διαφέρουν και πολύ, είτε εξετάζουμε πτυχές του μακρόκοσμου, είτε του μικρόκοσμου. Για σκεφτείτε: Η σχέση που συνδέει το μέγεθος ενός βακτηριδίου με τον άνθρωπο πάνω στον οποίο αναπτύσσεται, συνδέει και τον ίδιο τον άνθρωπο με τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζει. Οπως αντίστοιχα συμβαίνει και με το χρόνο ζωής του βακτηριδίου σε σχέση με αυτόν του ανθρώπου και τον χρόνο ζωής του ανθρώπου σε σχέση με αυτόν της Γης. Πρόκειται δηλαδή για τις ίδιες σχέσεις σε διαφορετικά επίπεδα της συμπαντικής κλίμακας! Και αν αναλογιστούμε πως στο CERN της Ελβετίας «ψάχνουν» ένα μικροσκοπικό σωματίδιο που «ευθύνεται» για όλη την πολυπλοκότητα του κόσμου μας, μπορούμε με ευκολία να κατανοήσουμε όλα τα παραπάνω.
Ολα τα στοιχεία της φύσης, λοιπόν, είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Τα πάντα έχουν την ίδια σημαντικότητα, από ένα άτομο μέχρι τον μεγαλύτερο πλανήτη ενός απομακρυσμένου γαλαξία. Αν και οι αποστάσεις στο σύμπαν φαίνονται άπειρες στα δικά μας μάτια (αρκετοί επιστήμονες υιοθετούν και θεωρίες περί παράλληλων συμπάντων), εντούτοις, ως άνθρωποι μοιάζει να αποτελούμε έναν ενδιάμεσο κρίκο σε μια αλυσίδα, αφού μπορούμε να κατανοήσουμε – όσο μας επιτρέπεται – τους κανόνες που διέπουν τους φυσικούς νόμους, είτε για σώματα που βρίσκονται «μακριά» μας, είτε «κοντά» μας.
Στη βάση των δύο αυτών κόσμων χρησιμοποιείται η παγκόσμια γλώσσα του σύμπαντος, τα μαθηματικά, που μας επιτρέπουν να κατανοούμε πλήρως τα μεγέθη! Στην ιστοσελίδα http://htwins.net/scale2 , μπορείτε να βρείτε μια εξαίσια απεικόνιση του σύμπαντος που μας περιβάλλει. Ο δημιουργός της έφτιαξε μια σειρά από δεκάδες κύκλους οργανισμών, ουρανίων σωμάτων και αστρικών συμπλεγμάτων, τα οποία καταδεικνύουν περίφημα τις ομοιότητες που παρουσιάζει ο μικρόκοσμος με τον μακρόκοσμος. Αν δώσουμε σε όλα αυτά τα στοιχεία την απαιτούμενη προσοχή, αντιλαμβανόμαστε με αισθήματα δέους το πόσο πολύπλοκος αλλά ταυτόχρονα και απλός είναι ο κόσμος μας.
Συμπερασματικά, είτε αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε τηλεσκόπιο, είτε μικροσκόπιο, η μαγεία της αναζήτησης είναι η ίδια, από τη στιγμή που το σύμπαν, από το μικρότερο στοιχείο του μέχρι τον πιο μακρινό γαλαξία, κρύβει πολλά και υπέροχα μυστικά που ακόμη δεν έχουμε ανακαλύψει!
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου