Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Κατακλυσμοί δημιούργησαν τις Κυκλάδες




Kατακλυσμοί που βύθισαν τις Kυκλάδες και χώρισαν την Aττική από την Πελοπόννησο κρύβονται πίσω από τις έριδες των αρχαίων θεών, σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Γεωλογίας Hλία Mαριολάκου.






Κρόνος ευνουχίζει τον Ουρανό για να του πάρει την εξουσία και στη συνέχεια τρώει τα παιδιά του ορμώμενος από τον ίδιο φόβο. Οι θεοί του Ολύμπου τα βάζουν με τους Τιτάνες και τους Γίγαντες και ο άλλοτε πανίσχυρος Ποσειδώνας παραγκωνίζεται από το στερνοπαίδι του Κρόνου και της Ρέας, τον Δία.


Γιατί τόση έχθρα μεταξύ των θεών στην αρχαία ελληνική μυθολογία; H απάντηση κρύβεται στις βίαιες κλιματικές και γεωφυσικές αλλαγές που συνέβησαν στον ελλαδικό χώρο από το 16000 έως το 4000 π.X., σύμφωνα με τη μελέτη του ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ηλία Μαριολάκου.




«Ήταν συγκλονιστικές οι αλλαγές μπροστά στις οποίες βρέθηκε ο προϊστορικός άνθρωπος - και όταν λέμε προϊστορικό άνθρωπο δεν εννοούμε τον άνθρωπο που έζησε τη Μινωική ή τη Μυκηναϊκή Εποχή, αλλά εκείνον της Παλαιολιθικής και της Νεολιθικής Εποχής - δεν έβλεπε το ίδιο τοπίο που βλέπουμε σήμερα και που διαμορφώθηκε ουσιαστικά πολύ πριν από τον Τρωικό Πόλεμο και την Αργοναυτική Εκστρατεία, διότι το γεωπεριβάλλον δεν παραμένει στατικό, αλλά είναι δυναμικό και συνεχώς μεταβάλλεται», εξηγεί ο κ. Μαριολάκος.




Τι ακριβώς συνέβη; «Ενώ πριν από 70.000 μέχρι και 18.000 χρόνια από σήμερα το κλίμα δεν είχε καμία μεταβολή, ξαφνικά περί το 16000 π.X. οι παγετώνες αρχίζουν να λειώνουν και το τοπίο να αλλάζει άδρην. H στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σταδιακά και η μεγαλόνησος των κεντρικών Κυκλάδων βυθίζεται και μένουν τα κυκλαδονήσια που ξέρουμε σήμερα, ενώ η Αττική χωρίζεται από την Πελοπόννησο και δημιουργείται ο Σαρωνικός Κόλπος.




Είναι λογικό οι καταλυτικές αυτές κλιματικές αλλαγές να προσδιόρισαν την πολιτιστική ανάπτυξη του Homo Sapiens. Για φανταστείτε πως για περίπου 50.000 χρόνια ζούσε ήρεμος κοντά σε υγροβιότοπους ως τροφοσυλλέκτης. Ξαφνικά βλέπει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του. Κάπου λοιπόν έπρεπε να ζητήσει βοήθεια, να προσευχηθεί σε κάποιον πιο δυνατό. Και έπλαθε θεούς σκληρούς, σχεδόν "διαβολικούς", όπως οι Τιτάνες ή οι Γίγαντες».




Ο πόλεμος των θεών άρχισε «όταν το κλίμα ομαλοποιήθηκε, γύρω στο 4000 π.X. και οι άνθρωποι δεν είχαν πλέον ανάγκη εκείνους τους σκληρούς θεούς που χρειάζονταν για να ερμηνεύσουν τις αλλαγές στο περιβάλλον τους και τους "εξόντωσαν" μέσω των Ολύμπιων θεών τους, που είναι σαφώς περισσότερο κοντά στα ανθρώπινα πρότυπα», εξηγεί ο καθηγητής Ηλίας Μαριολάκος.




«Ο Ποσειδώνας, που κάποτε είχε την πρωτοκαθεδρία, καθώς το νερό ήταν απαραίτητο για την επιβίωση του τροφοσυλλέκτη, παραγκωνίζεται από τον Δία που έχει τον έλεγχο της γης, που τρέφει πλέον τον γεωργό άνθρωπο. H ελληνική μυθολογία, πιστεύω πως είναι συμβολική…»


Πηγή: kykladesnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails